Skip to content
Warning: To enhance the user experience on this site we use cookies. I agree I disagree

10 DINGEN DIE JE MOET VERMIJDEN OP DE LUCHTHAVEN

10 DINGEN DIE JE MOET VERMIJDEN OP DE LUCHTHAVEN

Het wachten op je vlucht is vaak het vervelendste deel van heel je reis. Om je reis te vergemakkelijken en een vlotte doorgang door de security te garanderen, kan je best enkele zaken vermijden. Neem daarom volgende 10 tips ter harte, zodat je in een mum van tijd klaar bent om op het vliegtuig te stappen.
 


1. Breng niet meer dan 100 ml van eender welke vloeistof mee


Voor mensen die regelmatig vliegen is dit vanzelfsprekend, maar voor minder frequente vliegers is dit minder het geval. Die laatste komen soms nog opdagen met grote flessen shampoo, tubes tandpasta enzovoort in hun handbagage. Iedere keer opnieuw moeten de veiligheidsagenten die handbagage van de band nemen, grondig doorzoeken en de fles of tube weggooien, wat de hele controle ernstig vertraagt en zorgt voor langere rijen. Doe jezelf dus een plezier en respecteer de limiet van 100ml van eender welke vloeistof in handbagage. Dit zal je vele geërgerde blikken besparen. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen op de regel. Zo is het toegestaan om medicatie, moedermelk en babyvoeding van meer dan 100ml in handbagage mee op het vliegtuig te nemen.


2. Maak geen grapjes over nationale veiligheid


Wat je ook doet op een luchthaven, maak absoluut geen grapjes over de nationale veiligheid of een mogelijke bom in de bagage. Ookal is het onschuldig als een grapje bedoeld, het luchthavenpersoneel neemt zulke zaken ernstig en zij hebben geen gevoel voor humeur wanneer het aankomt op het doen van hun job. Zo werd er in Miami International Airport in 2013 een man gearresteerd toen hij grapte dat zijn vriend een bom bij had. Let op een luchthaven dus steeds goed op met wat je zegt!


3. Maak het de veiligheidsagenten niet moeilijk


Onthoud één ding: de veiligheidsagenten hebben altijd gelijk! Of je nu denkt dat je shampooflesje kleiner is dan 100ml, wat de veiligheidsagent beweert, is de ontegensprekelijke waarheid. Die laatste heeft immers de controle en jij moet doen wat hij zegt, ook al denk je dat hij verkeerd zit. Als je geen aanhouding wil riskeren, spreek dan de veiligheidsagent niet tegen en doe gewillig wat hij/zij zegt.4. Kijk niet over minder drukke controleposten heen


De meeste luchthavens hebben meerdere controleposten voor elke vertrekhal. Op drukke tijdstippen lopen de wachttijden aan de ene controlepost hoger op dan aan de andere. Sommige luchthavens hebben op dit feit ingespeeld door een app te creëren waarmee je wachttijden aan elke controlepost kan bekijken. Zo kan je dan de post met de kortste wachttijd kiezen en onnodig lange wachttijden vermijden. Kijk dus zeker eens na of jouw luchthaven een dergelijke app aanbiedt.


5. Kies niet de verkeerde security-doorgang


Veel luchthavens hebben tegenwoordig aparte rijen voorzien voor premium vliegers of voor passagiers die wat meer tijd nodig hebben, zoals grote gezinnen. Let dus goed op in welke rij jij moet aanschuiven zodat je niet in de verkeerde komt te staan en zo snel mogelijk het vliegtuig op kan stappen.


6. Verwijder items niet onnodig


Reizigers denken doorgaans dat ze al hun elektronische apparaten in een aparte bak op de controleband moeten plaatsen. Maar niets is minder waar. Alleen elektronische apparaten met een grootte van een standaardlaptop of groter en videocamera’s met cassettes worden apart gecontroleerd. Items zoals tablets, e-readers en gsm’s kan je dus gerust in je handbagage laten zitten.
 


7. Wacht niet met het uitdoen van je riem, horloge, jas en schoenen


Nog een tip om zo snel mogelijk door de veiligheidscontrole te geraken: hou alles op voorhand klaar om deze items snel op de band te kunnen plaatsen. Draag je een riem of horloge, doe deze dan al op voorhand uit. Hetzelfde geldt voor je jas en schoenen. Doe je veters al los wanneer je naar de controle wandelt zodat je ze ter plekke enkel hoeft uit te schuiven. Senioren ouder dan 75 jaar en kinderen onder 12 jaar mogen hun schoenen echter gewoon aanhouden.


8. Vergeet je boarding pass en identiteitskaart niet bij de hand te houden


Om het incheck- en controleproces te versnellen, is het belangrijk dat je je boarding pass en identiteitskaart steeds bij de hand houdt. Neem beiden al uit je tas voordat je in een rij gaat aanschuiven. Zo zal het hele vervelende controleproces - van inchecken en paspoort- en handbagagecontrole tot het boarden van het vliegtuig - veel sneller verlopen. Dit is niet alleen voordelig voor jezelf maar ook voor de veiligheidsagenten en collega-reizigers.


9. Steek vloeistoffen en gels niet te diep in je koffer


Het is niet voldoende om je aan de limiet voor toegelaten vloeistoffen te houden, je moet deze ook in een doorzichtig zakje steken en in een aparte bak leggen vooraleer deze op de band gecontroleerd kunnen worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wanneer je dat zakje helemaal onderaan in je koffer moet gaan zoeken, je het hele controleproces aanzienlijk vertraagt en de rij achter je erg ongeduldig zal worden. Bewaar het zakje met vloeistoffen dus op een handig plekje in je koffer waar je het snel terug kan vinden en de controle van je handbagage bijgevolg vlot kan verlopen


10. Vergeet het PreCheck Programma niet


In de Verenigde Staten bestaat er al een Precheck Programma in meer dan 100 luchthavens. Dit programma is een risicogebaseerd systeem dat zich tot frequente vliegers richt. De aanvraagprocedure behelst een grondige achtergrond check. Na goedkeuring van de aanvraag kunnen de PreCheck passagiers sneller door de veiligheidscontrole: zij moeten hun riem, schoenen en jas niet meer uitdoen en hun zakje met vloeistoffen en laptop niet langer in aparte bakken plaatsen, wat hen heel wat tijd bespaart.

Comments

Comment

Alaska
00 ° 00 ' 00 " N
00 ° 00 ' 00 " W

Sign up for our Newsletter