Skip to content
Warning: To enhance the user experience on this site we use cookies. I agree I disagree

8 gebruiken die wij enorm bizar vinden maar die in andere landen heel normaal zijn

8 gebruiken die wij enorm bizar vinden maar die in andere landen heel normaal zijn

1. LUID SLURPEN IN JAPAN


Wanneer er bij ons iemand slurpt en smakt tijdens het eten, dan mag die persoon vaak op heel wat vreemde en afkeurende blikken rekenen. Maar in Japan is het omgekeerde waar. Wanneer je niet slurpt, dan geef je eigenlijk aan dat je het helemaal niet zo lekker vindt. Wil je in Japan tijdens het eten dus liever geen mensen op hun tenen trappen? Vergeet dan niet om luid je noodles naar binnen te werken. Het is immers de beste manier om een compliment over je maaltijd te geven.

 

2. OOGCONTACT VERMIJDEN IN KOREA

Terwijl het bij ons een vorm van elementaire beleefdheid is om elkaar in de ogen te kijken wanneer je met iemand praat, pas je hier in Korea toch maar beter voor op. Het is namelijk de sociale hiërarchie die er bepaalt of je iemand al dan niet in de ogen mag kijken. Oogcontact mag er bijvoorbeeld enkel met iemand die een gelijke of lagere positie heeft, bijvoorbeeld op het werk of een jongere persoon. Iemand in de ogen kijken met een hogere positie of leeftijd - zelfs al scheel je maar een jaartje -  is dan weer uit den boze. Wil je dus liever vergissingen uitsluiten en niemand beledigen, dan kijk je best netjes naar beneden.


3. SPUWEN IN GRIEKENLAND


Ben je op een Grieks feest en zie je de genodigden ineens op de grond spuwen? Probeer je dan vooral niet beledigd te voelen, want het is traditionele manier om iemand geluk te wensen. Vooral tijdens een trouw of een doop van een baby is spuwen erg gebruikelijk. Dat zou immers slechte geesten en krachten weren en je zo heel wat geluk garanderen. Tegenwoordig wordt echt spuwen wel meer en meer achterwege gelaten, maar tuf geluiden maken zit wel nog in de traditie ingebakken.

4. TE LAAT KOMEN IN VENEZUELA

Wanneer wij een bepaald tijdstip met iemand afspreken, zitten we al vaak zuchtend op de klok te kijken wanneer die persoon 10 minuten te laat is. Maar in Venezuela, delen van Afrika en nog heel wat landen is het net onbeleefd om op tijd te komen. Ben je in Venezuela uitgenodigd voor een meeting, een etentje of nog iets anders? Vergeet dan zeker niet om minstens 15 minuten later te arriveren. Mensen die stipt op tijd komen worden er immers als onbeleefd en ongeduldig ervaren. Een paradijs voor snoozers dus ;-)


5. WIJZEN MET JE LIPPEN IN NICARAGUA/FILIPIJNEN


Handgebaren kunnen al eens variëren van cultuur tot cultuur, maar in landen zoals Nicaragua en de Filipijnen laten ze die gebaren helemaal achterwege. Zij gebruiken immers liever hun lippen dan hun handen om iets duidelijk te maken. Wil je er graag de weg vragen? Verschiet dan niet als ze ineens hun lippen tuiten en naar een bepaalde kant bewegen om je zo de richting te tonen. Maar ook in gewone conversaties of op straat duiken de getuite lippen al eens op om je ergens op te wijzen. Voor hen de normaalste zaak van de wereld, voor ons soms een ietswat bizar zicht.


6. BEPAALDE GESCHENKEN GEVEN IN CHINA

Wil je graag een cadeautje meenemen om je gastheer of gastvrouw te bedanken voor de uitnodiging? Dan denk ik je in China beter twee keer na over je cadeau. Bepaalde cadeaus symboliseren er immers de dood of begrafenissen. Bloemen, klokken, zakdoeken, schoenen en sandalen laat je er dus beter thuis. Wil je toch graag iets schenken? Koekjes of thee zijn er wel een succes.


7. WIJZEN MET JE DUIM IN MALEISIË


In Maleisië doen ze het nog wat anders. Wijzen gebeurt er niet met hun wijsvinger of hun lippen, maar wel met hun duim. Je wijsvinger gebruiken om iets aan te tonen is er zelfs enorm onbeleefd, terwijl wijzen met je duim dan weer een teken van respect is. In veel landen in Afrika mag je zelfs enkel naar objecten wijzen en niet naar mensen.


8. JE LINKERHAND GEBRUIKEN

In landen als Sri Lanka, India en sommige delen van het Midden-Oosten en Afrika gebruik je beter je linkerhand niet om te eten, iemand te begroeten, geld te geven of voor andere dagdagelijkse dingen. Vroeger werd de linkerhand immers gebruikt als toiletpapier, waardoor het wat onbeleefd en vuil zou zijn om die hand daarna voor iets anders te gebruiken. Ook al zijn gewone toiletgewoontes intussen wel grotendeels ingeburgerd, toch blijft het taboe van de linkerhand er voortleven.

 

Comments

Comment

South Africa
00 ° 00 ' 00 " S
00 ° 00 ' 00 " E

Sign up for our Newsletter